bezinkový sirup
SUROVINY 1:
30 velkých květů černého bezu
2 l vody
2 kg cukru
10 g kyseliny citronové
2 citrony
PŘÍPRAVA:
Květy opláchněte a vložte do hrnce nebo skleněné nádoby.
Přidejte vodu, kyselinu citronovou, na plátky nakrájený citron a nechejte 24 hodin louhovat.
Potom přeceďte, přidejte cukr a zahřejte.
Už nevařte ! !
Přelijte do čistých lahví a uchovávejte na tmavém místě.
SUROVINY 2:
25 velkých květů černého bezu
2 l vody
3 kg cukru
5 g kyseliny citronové
2 citrony
PŘÍPRAVA:
Květy přelijte vychládlou převařenou vodou a nechejte 24 hodin stát.
Pak přeceďte přes plátýnko, přidejte kyselinu citronovou, cukr a míchejte až se vše rozpustí.
Dejte do sklenic, zavíčkujte a uložte do tmavé místnosti.
Pokud takové místo nemáte, oželte vitamíny a raději šťávu sterilizujte.
SUROVINY - bezinková šťáva:
1 l šťávy ze zralých bezinek
1 kg cukru
kyselina citronová
PŘÍPRAVA:
Zralé bezinky otrhejte ze stopek, propláchněte a dejte do skleněné nebo keramické nádoby. Lehce je pomačkejte. Nechejte je asi 3 dny nakvasit, pak prolisujte. Na 1 l šťávy dejte 1 kg cukru, můžete přidat kyselinu citronovou. Šťávu vařte za stálého míchání, až začne mírně houstnout. Pěnu během vaření sbírejte. Uvařenou šťávu přeseďte přes plátýnko nebo husté síto. Naplňte do lahví a uzavřete. V malém množství je šťáva léčivá, ve větším méně...
Hodnocení jako ve škole | |
průměr: 1 | hodnoceno: 1x |