Ředkvičky
Za pouhých 25 až 36 dní dosáhnou ředkvičky své konzumní zralosti.
Červené, bílé, podlouhlé, kulaté a další mají velkou sílu.
Pouhých 6 bulviček zchroupaných během dne zažehná zažívací potíže a nemoci z jarního nachlazení.
Malé kuličky jsou doslova vitamínová bomba.

OBSAH LÁTEK:
- kalium posiluje srdce a krevní oběh
- vápník je potřebný pro svalstvo, kosti a zuby
- hořčík podporuje činnost jater a zlepšuje prokrvení
- vitamin C a A posilují imunitní systém
- vitamíny B1, B2 a B6 se starají o dobrou psychickou kondici
- obsahují hořčičnou silici, která dezinfikuje, povzbuzuje tvorbu žluči
- rozpouští hleny v dýchacích cestách
- ovlivňuje vylučování škodlivých látek z těla
- je prevencí proti chorobám močového měchýře a ledvin
- příznivý je rovněž podíl minerálních látek, např. hořčíku, železa, vápníku a draslíku
- urychlují trávení
- ve 100 g je pouhých 14 kalorií
- množství vody (asi 95%) a jen 14 kalorií = nízkokalorická lahůdka
SEZONA a nákup:
Z venkovní sklizně od začátku května po celé léto.
Ze skleníku jsou k dostání po celý rok.
Bulvičky musí být hladké, nerozpukané, nesvraštělé s neuvadlým listem.
UCHOVÁVÁNÍ:
Bez listů v chladničce ve schránce na zeleninu 5 dní.
POUŽITÍ:
- syrové jako součástí večeře nebo snídaně na chléb s máslem
- do zeleninových salátů
- na obložené sendviče
- tepelně upravené
- zapečené ve vaječné omeletě
- jarní zeleninové pomazánky
TIP: trocha soli ředkvičky zbavuje ostrosti
Hodnocení jako ve škole | |
průměr: 1 | hodnoceno: 1x |
Hodnota proměnné $stranka je: redkvickyHodnota proměnné $clanek je: redkvicky
PŘÍSPĚVKY - DISKUSE:
BB recepty & rady
