Pampeliška

"Pampeliška je pro někoho obtížný plevel pro jiného léčivá rostlina."

POPIS:

Pampeliška je vytrvalá až 20cm vysoká bylina. Má dlouhé slabé kořeny. Listy jsou sestaveny v bohaté přízemní růžici. Bezlistý dutý stvol je zakončen úborem žlutých květů.
Obecně je rošířena v trávnicích, na polích i lukách často jako obtížný plevel.
Sbírají se kořeny, listy i květy.
Kořeny sbíráme na jaře a na podzim.
Květy a stvoly po celou dobu kvetení.
Listy sbíráme před květem na začátku jara.
Pampeliška je bohatá na vitamíny C, A, D, B2 a betakaroten. Je zdrojem křemíku, draslíku i vápníku a má 2x vyšší obsah železa než špenát. Na pampelišce jsou nejcennější kořeny. Jsou zásobárnou vitamínů a léčivých látek a obsahují jich 4x víc než listy či květy.

SBĚR A SUŠENÍ :

Kořeny se sbírají od jara do podzimu.
Kořeny vyryjte ze země, operte a očistěte. Suší se stejně jako jiné kořenové drogy.
Nakrájejte je na kousky a sušte venku ve stínu nebo v dobře větrané místnosti. Suché kořeny se lehce lámou a na lomu jsou bílé
Pozor pokud neusušíte dobře, můžou začít plesnivět. Květy můžeme trhat zpravidla po celé léto - od května do října. Květy se ale nedají sušit, ihned odkvetou a ztratí léčivou moc.
Proto si uvařte z květů med či sirup.
Suší se pouze listy nebo kořen.
Uchováváme ve vzduchotěsné dóze na suchém místě.

LIDOVÉ LÉČITELSTVÍ

- čistí organismus
- odvodňuje (čaj z listů)
- napomáhá trávení
- zbavuje únavy
- pleti dodává svěží a mladistvý vzhled
- při jarní únavě - při revmatismu
- při poruchách trávení
- při nemocech ledvin a sleziny
- při chronických ekzémech
- při zánětech žlučníku a žlučových kaméncích
- při dně
- vhodná při špatném zažívání spojeným se zácpou
- snižuje plynatost
- přiznivě ovlivňuje funkci žaludku, slinivky, střev, ledvin i krvetvorných orgánů

+ med nebo sirup z pampelišky je lahodný a zdravý
- podporuje odkašlávání
- pomáhá léčit nemoci dýchacích cest
- pomocník při chřipce, angině, zánětu průdušek

+ odvar z kořene příznivě podporuje činnost jater, žlučníku, ledvin a střev
- podporuje růst červených krvinek a tvorbu nové krve, přitom ji silně čistí
- pomáhá při obezitě - močopudné účinky odlehčují organismus
- zbavuje tělo různých jedů a toxinů - ocení kuřáci nebo lidé co si dají nějakou tu sklenku
- snižuje cholesterol
- pomáhá při kožních obtížích vnitřně - pomocným prostředkem při léčbě cukrovky - snižuje hladinu krevního cukru
- při pálení žáhy - při žaludečních a trávicích potížích - výrazně zlepšuje činnost srdce - při ledvinových potížích

+ stvol pampelišky snižuje hladinu cukru v krvi
- doporučuje se sníst denně 10 stvolů v době kdy kvete - - pro diabetiky i pro kúži - tělo detoxikuje
- kožní choroby - potírají se mlékem, které vytéká ze stvolů (pokožku nevystavujte slunci)
- ekzémy, bradavice, puchýře, bodnutí hmyzem - očista jater, ledvin a žlučníku

POUŽITÍ NEJEN V KUCHYNI

Listy pampelišky chutnají nahořkle. Hodí se do salátů zakápnuté citronem. Je možné je vařit podobně jako špenát nebo kapustu.

ČAJ Z KOŘENE
Čaj se užívá ve formě odvaru.
2 čajové lžičky kořenové drogy
200 ml vody
Vaří se asi 1 minutu. Louhujeme 15 minut. Pije se 2x až 4x denně po 200 ml.

ČAJ Z LISTŮ
1/4 hrnku čerstvých listů nebo 1 vrchovatá lžička sušených listů
Zalijte v hrnku horkou vodou a nechejte 5 minut louhovat.

PAMPELIŠKOVÝ MED
400 ks žlutých květů
2 citrony
1,5 kg cukru
1,5 l vody
PŘÍPRAVA
Citróny omyjte a nakrájejte na plátky. Spolu s květy pampelišky zalijte vodou a povařte 10 minut.
Nechte odstát 24 hodin, poté přeceďte přes plátno.
Do výluhu přidejte cukr a povařte na mírném plameni asi dvě hodiny.
Čím déle vaříte tím je med hustší.
Ještě horký med nalijte do čistých sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.

PAMPELIŠKOVÝ SIRUP
2 hrsti pampeliškových květů
1 l vody
Necháme přejít varem. Necháme odstát do druhého dne.
Druhý den přecedíme a květy vymačkáme do sucha.
Do odvaru přidáme:
1 kg přírodního cukru
1/2 citronu chemicky neošetřeného nakrájeného na kostky
Směs zahříváme pomalu, aby se voda opařila, ale nesmí vřít.
Sirup nesmí být ani tuhý (po čase by zkrystalizoval) ani tekoucí (mohl by kvasit).

PAMPELIŠKOVÁ OČISTNÁ KÚRA
Každý den po dobu 14 dnů si ke snídani nebo svačině dejte hrst čerstvých listů pampelišky pokapané citronem nebo limetkou.
Pročistíte si ledviny, játra, vylepší se trávení, přestanou vás trápit otoky, ekzémy, akné.
Vaše tělo doslaova ožije.

JARNÍ OČISTA JATER, LEDVIN I ŽLUČNÍKU podle Marie Trebenové
Jezte denně 5 až 10 pampeliškových stvolů po dobu třech týdnů.


HLASOVÁNÍ K RECEPTU

Hodnocení jako ve škole
průměr: 1hodnoceno: 2x


PŘIDAT PŘÍSPĚVEK:

jméno: vepište prosím výsledek:
čtyři plus čtyři =

PŘÍSPĚVKY - DISKUSE:

BB recepty & rady


dobrůtky






Oblíbené odkazy