Bazalka

Bazalka je často nazývána "bylinkou králů".


bazalka


PĚSTOVÁNÍ:

Bazalku je dobré pěstovat v nádobě blízko domovních dveří, neboť odpuzuje mouchy.
Pokud stolujete na zahradě, uřízněte bazalku do vázy na stůl.

Bazalka je jednoletá asi 40 cm vysoká bylina s přímými lodyhami. Kvete od června do září. Má červené zřídka žlutobílé květy.

SUŠENÍ BYLIN:

Bazalka se může sklízet i 3x do roka.
Nať se nesmí uřezávat nízko u země, aby rostlina mohla znovu obrazit.

Bazalku uřízneme u země a pověsíme na stinné místo.
Nebo sušíme v tenkých vrstvách.
Usušené listy uchováváme ve vzduchotěsné dóze na chladném místě.

LIDOVÉ LÉČITELSTVÍ

- čaj na tlumení nervů díky mírnému sedativnímu působení
- podporuje organismus v období stresu
- zlepšuje soustředění a paměť
- proti nadýmání a zažívacím potížím
- tlumí projevy senné rýmy a astmatu

- v těhotenství a kojení se nepoužívá více než jako kuchyňské koření


POUŽITÍ V KUCHYNI

Čerstvá bazalka je lehce aromatická, má specifickou chuť připomínající anýz.
Do salátu přidáváme mladé listy, které trháme, nekrájíme - neboť ztmavnou.
V tepelné úpravě bazalka zrácí své aroma a listy tmavnou, tudíž ji přidáváme na dochucení těsně před podáváním.
Skvěle se hodí do pokrmů s rajčaty, kuřetem, vejcem a do omáček ke špagetám.
Bazalka je velmi chutná v nádivkách, ale nejznámější produkt s bazalkou je pesto.

HLASOVÁNÍ K RECEPTU

Hodnocení jako ve škole
průměr: 1hodnoceno: 1x


PŘIDAT PŘÍSPĚVEK:

jméno: vepište prosím výsledek:
dva plus tři =

PŘÍSPĚVKY - DISKUSE:

BB recepty & rady


dobrůtky






Oblíbené odkazy