Velikonoční symboly

POMLÁZKA

Šlehalo se proto, aby děvčata byly zdravá, veselá, pilná. Předávala se jim zdravá svěžest mladého proutku. Hospodáři šlehali čeládku, aby nebyla líná. Rodiny se šlehaly navzájem , protože to bylo znakem přátelství. Do znesvářených rodin se šlehat nechodilo. Krajové názvy pro pomlázku jsou např. mrskačka, šlahačka, tatar, březová metlička, dynovačka, binovačka... .

BERÁNEK

BERÁNEK jako symbol jara již v předkřesťanské tradici v celé středomořské civilizaci. U křesťanů se stal beránek symbolem Krista.

ZAJÍČEK

V řecké, egyptské a čínské mytologii je symbolem štěstí, plynoucího času a krátkosti života. V bibli zajíc symbolizuje chudé, skromné a pokorné občany. V Německu přináší zajíček vajíčka, zejména čokoládová, a v tomto smyslu je chápán také u nás. Leckde je zvykem, že jsou děti vyzvány k honění velikonočního zajíce, což znamená vyhledat vajíčka ukrytá na zahradě.

VAJÍČKO

Vejce bylo odpradávna symbolem plodnosti, úrody, života a vzkříšení. Vejce je symbolem životní síly a skořápka symbolizuje pocit bezpečí domova.

BARVÍME VAJÍČKA

CIBULÍ

Vařená vejce dejte do vroucí vody se slupkami od cibule. Na 1/2 l vody asi hrst slupek. Vývarem získáte několik barevných odstínů - zlatavý, červený( použijete-li červenou cibuli) až kaštanový. Vše záleží na tom jak dlouho v něm vejce necháte a jak je roztok silný.

VAJÍČKO OVÁZANÉ BYLINKAMI

Bílá vejce ovažte drobnými lístky jetele, jahodníku, řebříčku, pampelišek nebo trávou, položte na vyřazenou silonovou punčochu na obou koncích pevně stáhněte a ponořte do odvaru. Nakonec vejce rozbalte a odstraňte listy.

ZELENÁ BARVA

Ponoříme-li vajíčko do odvaru z jarního osení, listů břízy, jasanu, petržele nebo kopřivy.

ŽLUTÁ BARVA

Ponoříme-li vajíčko do odvaru z lipového květu, šafránu, ovesné slámy, ale i obyčejného čaje.

ČERVENÁ BARVA

Ponoříme-li vajíčko do odvaru ze slupek z červené cibule, nebo vyluhováním tlučené pálené cihly s přidáním octa.

ČERNÁ BARVA

Získáme odvarem z vařené kávy nebo rezavého železa rozpuštěného v zelném láku s přisadou několika kapek octa.

BB recepty & rady


dobrůtky






Oblíbené odkazy