Ředkvičky

Za pouhých 25 až 36 dní dosáhnou ředkvičky své konzumní zralosti.
Červené, bílé, podlouhlé, kulaté a další mají velkou sílu.
Pouhých 6 bulviček zchroupaných během dne zažehná zažívací potíže a nemoci z jarního nachlazení.
Malé kuličky jsou doslova vitamínová bomba.

rukola


OBSAH LÁTEK:

- kalium posiluje srdce a krevní oběh
- vápník je potřebný pro svalstvo, kosti a zuby
- hořčík podporuje činnost jater a zlepšuje prokrvení
- vitamin C a A posilují imunitní systém
- vitamíny B1, B2 a B6 se starají o dobrou psychickou kondici
- obsahují hořčičnou silici, která dezinfikuje, povzbuzuje tvorbu žluči
- rozpouští hleny v dýchacích cestách
- ovlivňuje vylučování škodlivých látek z těla
- je prevencí proti chorobám močového měchýře a ledvin
- příznivý je rovněž podíl minerálních látek, např. hořčíku, železa, vápníku a draslíku
- urychlují trávení

- ve 100 g je pouhých 14 kalorií
- množství vody (asi 95%) a jen 14 kalorií = nízkokalorická lahůdka

SEZONA a nákup:

Z venkovní sklizně od začátku května po celé léto.
Ze skleníku jsou k dostání po celý rok.
Bulvičky musí být hladké, nerozpukané, nesvraštělé s neuvadlým listem.

UCHOVÁVÁNÍ:

Bez listů v chladničce ve schránce na zeleninu 5 dní.

POUŽITÍ:

- syrové jako součástí večeře nebo snídaně na chléb s máslem
- do zeleninových salátů
- na obložené sendviče
- tepelně upravené
- zapečené ve vaječné omeletě
- jarní zeleninové pomazánky

TIP: trocha soli ředkvičky zbavuje ostrosti

HLASOVÁNÍ K RECEPTU

Hodnocení jako ve škole
průměr: 1hodnoceno: 1x


PŘIDAT PŘÍSPĚVEK:

jméno: vepište prosím výsledek:
pět plus čtyři =

PŘÍSPĚVKY - DISKUSE:

BB recepty & rady


dobrůtky






Oblíbené odkazy