Fenykl
Fenyklovému kořenu se už před delší dobou podařilo (především v mezinárodní kuchyni) vyšvihnout z ryze léčivé rostliny na pozici lahůdkové zeleniny.
OBSAH LÁTEK:
- éterické oleje ve fenyklu uvolňují hleny
- podporují zažívání
- mají uklidňující účinek na žaludek
- fenykl je bohatý na bílkoviny
- má vysoký podíl minerálních látek (vápník, fosfor a železo)
- ve 100 g má pouze 49 kalorií
Kdysi byl považován za afrodiziakum.
SEZONA a nákup:
Do našich obchodů se dováží z jižní Evropy a severní Afriky.
Daří se mu však i u nás ve vinařských oblastech.
Kořen se sklízí časně zjara nebo pozdě na podzim.
Květy na počátku kvetení a semena polozralá v srpnu až září.
Nákup: Kořen musí být tuhý a nesmí mít hnědé otlačeniny.
Jemná zeleň středu rostliny je známnkou čerstvosti, protože právě tato část nejdříve vadne.
UCHOVÁVÁNÍ:
Zabalený do folie vydrží v ledničce až dva týdny.
Nakrájený na plátky a krátce povařený se dá dobře zmrazit.
POUŽITÍ:
- u nás je použití ojedinělé
- recept najdete na stránce vepřové na fenyklu
- nastrouhaný syrový chutná znamenitě jako salát s kukuřicí, karotkou i pomeranči
- dušený je výbornou přílohou k rybě a masu
Hodnocení jako ve škole | |
průměr: 1 | hodnoceno: 1x |