Fenykl

Fenyklovému kořenu se už před delší dobou podařilo (především v mezinárodní kuchyni) vyšvihnout z ryze léčivé rostliny na pozici lahůdkové zeleniny.

OBSAH LÁTEK:

- éterické oleje ve fenyklu uvolňují hleny
- podporují zažívání
- mají uklidňující účinek na žaludek
- fenykl je bohatý na bílkoviny
- má vysoký podíl minerálních látek (vápník, fosfor a železo)

- ve 100 g má pouze 49 kalorií

Kdysi byl považován za afrodiziakum.

SEZONA a nákup:

Do našich obchodů se dováží z jižní Evropy a severní Afriky.
Daří se mu však i u nás ve vinařských oblastech.
Kořen se sklízí časně zjara nebo pozdě na podzim.
Květy na počátku kvetení a semena polozralá v srpnu až září.
Nákup: Kořen musí být tuhý a nesmí mít hnědé otlačeniny.
Jemná zeleň středu rostliny je známnkou čerstvosti, protože právě tato část nejdříve vadne.

UCHOVÁVÁNÍ:

Zabalený do folie vydrží v ledničce až dva týdny.
Nakrájený na plátky a krátce povařený se dá dobře zmrazit.

POUŽITÍ:

- u nás je použití ojedinělé
- recept najdete na stránce vepřové na fenyklu
- nastrouhaný syrový chutná znamenitě jako salát s kukuřicí, karotkou i pomeranči
- dušený je výbornou přílohou k rybě a masu

HLASOVÁNÍ K RECEPTU

Hodnocení jako ve škole
průměr: 1hodnoceno: 1x


PŘIDAT PŘÍSPĚVEK:

jméno: vepište prosím výsledek:
dva plus jedna =

PŘÍSPĚVKY - DISKUSE:

BB recepty & rady


dobrůtky






Oblíbené odkazy